Je huis verduurzamen: hoe zit het met je energielabel?

Een energielabel wordt voornamelijk gebruikt wanneer je een woning wilt verkopen. Maar wist je dat een energielabel ook meer inzicht geeft wanneer je je woning wilt verduurzamen. Hoe zit dat?

Verduurzamen van je woning

Verduurzaming is momenteel een hot topic. De energieprijzen zijn hoog en verduurzaming is natuurlijk ook beter voor het milieu. Ook verhoog je met verduurzaming de waarde van je woning.

Energielabel is een nulmeting

Het energielabel kan worden gezien als een nulmeting. Er wordt uitgegaan van een aantal standaarden, zodat bekend is wat de warmtevraag per vierkante meter. Heb je je muren geïsoleerd? Dan is de warmtevraag per vierkante meter lager.

Je weet hierdoor waar je staat en hoeveel je nog kunt verbeteren. Kies je voor verduurzamende maatregelen? Denk aan vloerisolatie, dubbelglas of een nieuw dak? Dan doe je dit om energie te besparen. Maar… je weet eigenlijk niet wat het effect is van die middelen. Je kunt wel precies zien welk energielabel een vergelijkbaar huis heeft, maar dit zegt niets over jouw woning specifiek. Het risico wanneer je niet weet wat jouw energielabel is, is dat je teleurgesteld kunt raken als je na je verduurzaamheidsmaatregelen weet waar je staat. Misschien hoopte je op een A en had je eigenlijk een C. Maar misschien had je vóór die tijd label G. Dat weet je dan alleen niet, dus je hebt geen mogelijkheid om te meten wat je echt bent gegroeid. Zie een energierapport dus niet alleen als een letter, maar ook als een adviesrapport.

Ben je van plan om te verduurzamen? Vraag dan nu alvast een energielabel aan. Zo weet je écht wat het resultaat is van jouw verduurzamende maatregelen. Wel zo prettig!

Veranderingen in het energielabel

Er zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat veranderingen geweest in het berekenen van een energielabel. Eerder kon je – bij wijze van spreken – een afvinklijstje invullen. Er hoefde niemand bij de woning te komen kijken. Is er vloerisolatie? Dat is dan een pluspunt voor het energielabel. Tegenwoordig wordt er veel preciezer gekeken naar de woning en de verduurzaming. Er wordt op veel meer punten gemeten. De ene vloerisolatie is de ander niet.

Hierdoor is het goed mogelijk dat je een paar jaar geleden een energielabel aangevraagd hebt, inmiddels verduurzamende maatregelen uitgevoerd en nu een lager energielabel krijgt dan voorheen. Het betekent niet dat jouw huis opeens minder duurzaam is geworden, maar dat de metingen anders zijn. Wil je echt een precieze meting hebben? Dan is een nieuwe energielabel noodzakelijk.

Inzicht in de waarde van jouw woning

Een hoger energielabel verhoogt ook meteen de waarde van jouw woning. Misschien heb je nu nog geen plannen om je huis te verkopen, maar wil je dit over een paar jaar wel doen. Het is dan best waardevol om eens goed te onderzoeken of je de waarde van jouw huis nog wat op kunt krikken. Het is goed mogelijk dat een relatief lage investering, je woning tienduizenden euro’s meer waard maakt. Maar de enige manier om hier zekerheid over te weten, is een energielabel aanvragen.

Energielabel na verduurzaming

Stel: je hebt een energielabel aangevraagd, omdat je je woning wilt verbouwen. Je ontdekt hierdoor dat je nog best wat stappen kunt maken en je gaat meteen verbouwen. Andere isolatie, dubbelglas op de bovenverdieping, spouwmuurisolatie. In dat geval is je energielabel niet meer geldig. Wil je je woning verkopen? Dan moet je dus opnieuw een energielabel aanvragen.

Korting op een nieuw energielabel

Vraag jij binnen een jaar een nieuw energielabel aan? Dan bieden we je een korting aan. Wil je weten hoe het Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.