Is een energielabel verplicht?

Ga je je woning verkopen of verhuren? Dan zal er al snel worden gevraagd naar een energielabel. Maar hoe zit dit precies? Is een energielabel verplicht of is het vooral bedoeld om potentiële kopers en huurders te informeren?

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuren van een woning. Voordat jij een woning te koop mag zetten op bijvoorbeeld Funda, moet er een energielabel op zitten. Verkoop of verhuur je toch een woning zonder energielabel? Dan riskeer je een boete van 435 euro. Voor bedrijven is dit bedrag nog hoger, namelijk 870 euro.

Was het altijd verplicht?

Een energielabel is niet altijd verplicht geweest. Dit komt ook omdat er verschillende manieren van meten zijn geweest. Nu wordt er veel meer gekeken naar welke specifieke energiebesparende maatregelen er zijn genomen in een woning.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is tien jaar geldig. Wil je weten wat je warmtevraag is en pas over een paar jaar je woning verkopen? Dan kun je er dus al voor kiezen om een energielabel aan te vragen. Wanneer je tussendoor aanpassingen aan je woning doet, is jouw energielabel nog steeds geldig. Het is dan alleen minder gunstig. We adviseren daarom altijd om na duurzame aanpassingen van jouw woning een nieuw energielabel aan te vragen.

Meer weten?

Wil je meer weten of direct een energielabel aanvragen? Check dan hier je postcode en vraag het energielabel direct aan.