Hoe herken je een goede energieadviseur voor jouw energielabel?

Een energielabel aanvragen is essentieel wanneer je je woning wilt verkopen. Het is dus zaak om een partij te zoeken waar je deze kunt aanvragen die betrouwbaar. Maar hoe herken je een goede energieadviseur?

Verkopen of verhuren van je pand

Verkoop of verhuur jij je huis binnenkort? Dan moet je een energielabel tonen. Deze moet je aanvragen bij een gecertificeerde EP-Adviseur. EP staat voor EnergiePrestatie en is dus eigenlijk een energieadviseur.

Lees ook: is een energielabel verplicht?

Waar vind je een gecertificeerde EP-Adviseur?

Op de website van KEGO staan alle energieadviseurs die gecertificeerd zijn. KEGO is het kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving en is opgericht in 2017. Je komt niet zomaar in dit register terecht als energieadviseur. Je moet namelijk voldoen aan de volgende punten:

Door wie wordt de aanvraag gedaan?

Wat ook nog wel eens gebeurt, is dat de aanmelding voor een energielabel niet wordt gedaan door iemand die hier de juiste certificering heeft. In plaats daarvan wordt iemand in opleiding ingezet en gebruikt deze de naam van een gecertificeerde adviseur. De kans op fouten is dan groter, omdat het niet goed getoetst is.

Het kan ook dat de adviseur zelf naar je woning komt, foto’s maakt en een oordeel velt, maar de aanvraag vervolgens door iemand anders laat afronden. Omdat deze persoon nooit op de locatie is geweest, is het mogelijk dat hij de nuances niet herkent of de situatie niet goed kent. Iemand die de woning heeft gezien, weet altijd meer dan iemand die op kantoor kijkt. Officieel mag dit daarom ook niet en moet de energieadviseur die bij jou komt kijken ook echt later op zijn eigen computer de aanvraag uitvoeren.

Wat is het gevaar als een energieadviseur niet aan de eisen voldoet?

Voldoet een energieadviseur niet aan de eisen, dan kun je niet eens een energielabel krijgen. Fraude met een energielabel komt gelukkig niet heel vaak voor, maar het is toch iets om in je achterhoofd te houden.

Het grootste gevaar is dat er fouten worden gemaakt tijdens de aanvraag En dat kan in jouw nadeel zijn. Niet omdat je dan misschien een verkeerd energielabel krijgt. Elke aanvraag wordt namelijk getoetst door een tweede persoon. Dit kan iemand zijn die intern aanwezig is binnen het bedrijf, of een externe partij. Wordt er een fout ontdekt? Dan moet deze dus door de energieadviseur worden herstelt.

Jij wacht dan dus langer op je energielabel. Onhandig, wanneer je je huis graag op Funda wilt zetten.

Is de expert onafhankelijk?

Let er altijd op dat je te maken hebt met een partij die onafhankelijk is. Je wilt geen energielabel aanvragen bij iemand die er baat bij heeft. Ook is het slim als de energieadviseur door een onafhankelijke externe partij de toetsing doen.

Ervaringen van anderen

Het helpt ook altijd om te kijken naar ervaring die anderen hebben. Lees bijvoorbeeld recensies online. Iemand die ontevreden is, zal zich sneller uiten.

Hoe is het contact?

Je eigen gevoel speelt natuurlijk ook altijd mee. Hoe is het contact met de energieadviseur? Waar liggen jouw behoeftes? Krijg jij geen goed gevoel bij het eerste contact? Dan is het misschien beter om een andere partij te zoeken.

Hoe zit dat bij Warmtewijs?

Dit is hoe wij te werk gaan:

Benieuwd geworden? Neem dan gerust contact met ons op!